Atelierul Nesupuselor la REACTOR de creație și experiment

2018-11-29T21:05:44+00:00

Arhitectură, astronomie, medicină – care au fost primele femei din România care și-au făcut o carieră în aceste domenii? Ce înseamnă curajul, perseverența, curiozitatea și hotărârea?

Autoarea Adina Rosetti a citit fragmente din cartea „Nesupusele” – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, volumul I, a discutat cu copiii pe marginea poveștilor Martei Trancu Rainer (prima femeie chirurg), Virginiei Andreescu-Haret (prima femeie arhitect), Anei Aslan sau Dianei Dragomir (astronom și fizician).

Ilustratoarele Maria și Ileana Surducan au continuat atelierul cu exerciții de colaj & desen, conturând împreună cu copiii portretele fantastice ale nesupuselor.

“Joi am ajuns cu Nesupusele la Cluj, la REACTOR de creație și experiment, unde am avut bucuria să le întâlnesc, în sfârșit, pe o parte dintre ilustratoarele cărții: Maria Surducan, Ileana Surducan, Oana Ispir, Maria Brudașcă, Keszeg Agnes.
Le-am citit copiilor de la centrul de plasament „Căsuța Bucuriei” povești despre femei care au făcut și fac lucruri extraordinare: studiază stelele, zboară cu avionul, salvează vieți, aleargă la maraton și apoi Maria & Ileana s-au jucat împreună cu ei de-a colajul, într-un atelier de ilustrație fantastică. Ce visează copiii să se facă? Medici veterinari, regizori sau „ceva artistic”, fotbaliști „ca Messi” sau… bucătari de supă cu găluște!
Și, în timp ce noi spuneam povești și desenam, Oana Ispir ne-a făcut tuturor o surpriză și ne-a desenat live în carnețelul ei magic!” (Adina Rosetti)