Supereroine printre noi, Atelierul Nesupuselor de la Muzeul Național al Literaturii Române

2018-11-29T20:19:09+00:00

“Un atelier pe care nu l-aș mai fi încheiat”, spune Iulia Iordan despre Supereroine printre noi, atelier ce s-a desfășurat la Muzeul Naţional al Literaturii Române. “A fost suficientă o pânză rotundă colorată ca să ne dăm seama cât de la îndemână este “Împreună”. A fost suficient să ridice mâna unul dintre noi și să spună că se simte uneori singur, ca să le ridice apoi și ceilalți, a fost suficient să înceapă discuția despre etichete, a fi sau a nu fi înțeles, situații în care ne simțim nedreptățiți ca să fie apoi greu să o încheiem. Deși nu ne mai venea să ne oprim din vorbit, ne-am așezat totuși la masă ca să îl desenăm pe “Împreună” ca pe o poveste, ca pe un personaj, ca pe o bulină sau ca pe un drum. Și apoi s-a întâmplat … na, nu o să zic minune pentru că veți crede că exagerez, dar pentru mine chiar așa a fost. Ei bine, Sorina Vazelina ne-a făcut o surpriză: a venit la atelier și a desenat cu noi la masă! Mulțumim!”

Poate fi o superputere să îi privim pe ceilalți în ochi? Iar atunci când o facem, ce alegem să vedem?
Diferențele dintre noi și ceilalți sau ceea ce ne aduce împreună? Cum ar fi ca de fiecare dată când deschidem ochii să încercăm să îl vedem doar pe “împreună”?
Cum ar arăta atunci lumea fiecăruia dintre noi pusă laolaltă cu ale celorlalți?
Cu ce imagine am putea să îl asociem pe acest “împreună”?

Un atelier special în care participanții au cunoscut prin joc și poveste o femeie a cărei superputere este să aducă oamenii împreună.
Povestea ei face parte din volumul “Nesupusele”, 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, un proiect care recuperează nume feminine românești din trecut sau prezent care lasă urme frumoase prin lume.
Urmele lor nu sunt invizibile pentru că au schimbat viețile celorlalți pentru totdeauna.

Pentru că nicio diferență nu este atât de mare încât să ne facă să trăim în izolare unii față de alții, la acest atelier sunt bineveniți atât copiii tipici, cât și cei atipici, însoțiți de familiile lor.

Susținut de Iulia Iordan și Ruxandra Mateescu.

Atelierul s-a desfășurat în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române, aflată la parterul muzeului și dotată cu servoscară pentru persoanele cu dizabilități.